Продължете към съдържанието

Как да изберем бинокъл?

Как да си изберем бинокъл?

Как да изберем бинокъл? Всеки любител на природата иска да се наслади отблизо на своите любими същества. Това става най-лесно с бинокъл или със зрителна тръба.

Биноклите са много по-достъпни, затова ще се спра на тях с няколко насоки за сполучлив избор.

Пазарът е наводнен с различни марки, но кой е най-добрият бинокъл за вас?

За да направите своя избор, е необходимо преди всичко да си отговорите на следните въпроси:

  • За какво ще ползвате бинокъла: конкретно за наблюдение на диви животни или просто за развлечение по време на излета ви сред природата?
  • Какъв ще бъде основният обект на наблюденията ви: птици, бозайници, насекоми, земноводни или влечуги?
  • Къде ще ползвате бинокъла: предимно на близки разстояния с намалена видимост или на далечни разстояния? например: в гората или в големи, открити пространства (водоеми, степни, високопланински местообитания.
  • Колко средства можете да отделите? (нисък клас бинокъл: до 100 лв., среден клас: 100-500 лв., висок клас: над 500 лв.)

След като отговорите на тези въпроси, можете да изберете най-подходящия бинокъл за нуждите си по следните критерии:

Тип призма

Биноклите могат да бъдат два вида съобразно своята призма: при единия тя е права, а при другия – т. нар. „поро-призма“.

Различията в двете призми се дължат на подредбата на лещите, които предават образа до наблюдателя. Биноклите с права призма представляват два успоредни цилиндъра, а т. нар. поро-бинокли се състоят от четири успоредни цилиндъра с лещи, като разстоянието между едната двойка цилиндри е по-малко. Биноклите с права призма са по-новият тип. Те са по-компактни, но технологията е по-скъпа. Ако бюджетът ви е ограничен и целите по-нисък клас бинокъл, съотношението качество-цена е по-добро при биноклите с поро-призма. Те обаче са по-тежки и по-обемисти.

Как да изберем бинокъл?

бинокли с прави и покривни призми

Увеличение

6, 7, 8, 10 пъти. На всеки бинокъл ще забележите обозначение от типа „8х42“, „10×50“ и т.н. Какво означава то? Първата цифра показва увеличението, а втората – диаметъра на външната леща. Препоръчвам ви бинокъл с увеличение осем пъти, тъй като разликата между него и такъв с увеличение десет пъти е незначителна. Същевременно бинокълът с осемкратно увеличение е по-компактен, по-лек, по-светъл и с по-широко зрително поле. Все повече хора предпочитат да ползват дори бинокли с шесткратно увеличение. Причината е, че бинокълът се отличава с изключително светъл образ, което често пъти е доста по-важно от увеличението. На практика не разпознаете ли птицата през бинокъл с осемкратно увеличение, вероятно няма да успеете и с такъв, който увеличава десет пъти. Не препоръчвам бинокли, които увеличават повече от десет пъти. Често те са по-тежки, което води до повече вибрации и неяснота в образа, имат по-тясно поле и са по-тъмни.

Широчина на полето

Този параметър показва разстоянието между най-лявата и най-дясната точка на зрителното поле, което обхваща бинокълът на 1000 м от гледащия. Широчината на полето се измерва в метри или в градуси. Колкото по-голямо е разстоянието между двете точки в зрителното поле на бинокъла, толкова по-добре. Препоръчваме бинокли с по-широко поле – над 120 м или над 6.5 градуса. Този показател показва, че на разстояние 1000 м от наблюдателя двете крайни точки на зрителното поле по хоризонтала са на разстояние 120 м една от друга.

Широкото поле е особено важно, ако ползвате бинокъла в гора, където разстоянията са малки и намирането на обекта е трудно. Също така, то помага и при наблюдение по време на миграция, когато е необходимо да следите големи ята птици. Тогава е особено важно да виждате максимален брой птици от ятото в полето на бинокъла.

Контраст на изображението

Различават ли се ясно детайлите на изображението в центъра и в краищата на зрителното поле? Това може да проверите като насочите бинокъла към даден надпис, например номер на кола или реклама, намиращи се далеч от вас. Внимателно се уверете, че контурите на буквите са прави. Често се получават така наречените „аберации“ – смущения, които изкривяват цветовете, контраста или чистотата на образа и възпрепятстват ясното виждане.

Светлина на изображението

Това е може би един от най-важните показатели, с който не трябва да се прави компромис. По принцип „осветеността“ също се измерва с дадени показатели, но често зависи и от качеството на лещите, покритието им и т.н. Най-добре е да тествате бинокъла, преди да го купите, и да го изберете според личните си предпочитания. Препоръчвам ви да поръчвате бинокъл по интернет само ако предварително сте запознати с модела.

Изходен лъч

Изходният лъч е теоретична числена стойност, която показва светлочувствителността на един бинокъл. Тя се получава като се разделят диаметърът на външния окуляр на увеличението. Например бинокъл с параметри 8х42 ще има изходен лъч 42/8=5.3. Препоръчва се тази стойност да е по-голяма, за да може да ползвате бинокъла и при ниски светлинни условия при сумрак или нощем.Бинокли с параметри 7х50 например, ще имат изходен лъч над 7мм.

Числената стойност на изходния лъч 5.3 или 7, показва степента до която светлината достига до зеницата на окото ви. При ниска осветеност, тя е разширена, а при нормална дневна светлина на открито, тя е свита. Обичайният диаметър на зеницата е между 2 до 9 мм, като най-големият диаметър е характерен за хора под 25 години. С увеличаване на възрастта, зеницата губи свойството си да се разширява до максималните си стойности и при хора над 40-50 години, тя се разширява до 4-6 мм.

За да виждате изображението достатъчно светъл и с детайли при ниска осветеност, е необходимо диаметърът на изходния лъч да е по-голям от диаметъра на зеницата ви, която е свита при тези условия. Ако стойността на изходния лъч е по-ниска от диметъра на отвора на зеницата ви, тогава няма да можете да виждате образа достатъчно светъл. Например ако ползвате бинокъл с увеличение 8х20 с изходен лъч 2.5 при ниска осветеност, ще имате по-лош образ отколкото ако ползвате бинокъл 7х50 с изходен лъч 7. Това е така, защото зеницата ви ще е разширена около 6-7 мм и до нея ще достига по-малко светлина с първия бинокъл. При силна дневна светлина когато зеницата ви е свита, тези стойности няма да имат голямо значение и ще може да виждате достатъчно добре и с двата бинокъла.

Важно е да се уточни, че стойността на изходния лъч е теоретична и реалната светлочувствителност на един бинокъл зависи от покритията на лещите. Колкото повече покрития има, толкова повече светлина се пропуска. Най-подходящи са бинокли с цялостни многослойни покрития.

Вижте повече подробности тук.

Цветово отразяване на изображението

Понякога изображението на бинокъла жълтее или синее. Това се прави умишлено с цел подобряване на качеството на изображението, но то невинаги е успешно. Уверете се, че цветовете, които виждате през бинокъла, са реални.

Плоскост на изображението

Това е особено важен параметър. Изображението не трябва да изглежда изкривено или “огънато”. В противен случай до вас достига изкривен, нереалистичен образ.

 

Черни петна по края на изображението

Подобни петна намаляват зрителното поле, така че добре е да ги няма. За наличието им можете да проверите, като раздвижите бинокъла в различни посоки, докато наблюдавате даден обект.

 

Фокус

Препоръчително е да можете да преместите фокуса от крайно близка до крайно далечна точка с максимум два оборота на фокусното колело.

Дълбочина на фокуса

Този параметър показва каква е дължината на полето на фокус по оста на посока на гледане. За предпочитане са бинокли с голяма дълбочина. Това значи, че няма да ви се налага да сменяте фокуса между обекти, които са разположени сравнително близко един от друг в далечина.

Най-близка точка на фокуса

В зависимост от интересите си можете да предпочетете бинокъл, който да фокусира на разстояние под 2 м. Такива бинокли се ползват основно за наблюдение на пеперуди, земноводни и влечуги. Ако не наблюдавате подобни обекти, не ви е необходим бинокъл с подобни качества и можете да направите компромис с тях.

Тегло

Имайте предвид, че често бинокълът ще виси на врата ви в продължение на цял ден. Особено през лятото дори и лекият бинокъл може да натежи доста към края на деня. Подходящото тегло е под 700 грама. Колкото по-лек е бинокълът, толкова по-добре.

Съвместимост с очила

Ако носите очила, проверете дали има голямо разстояние между лещите на очилата ви и окуляра на бинокъла. Препоръчва се това разстояние да е минимално, за да виждате цялото изображение в бинокъла.

Има ли възможност за нагласяне на разлика в диоптрите между двата окуляра? Обикновено единият от окулярите може да се променя, така че при необходимост да отрази разликата в диоптрите.

Водоустойчивост

Търсете бинокъл, който е наистина водоустойчив, а не такъв, който ще издържи само леко намокряне или напръскване.

Ергономичност

Удобен ли е за държане бинокълът? Добре ли го обхващат пръстите ви? Този параметър е субективен и затова е необходимо всеки сам да изпробва избраният от него бинокъл. Отново имайте предвид, че недостатъчно ергономичният бинокъл може да се окаже доста неудобен за целодневно ползване.

Съвършеното съчетание на всички изброени качества се среща рядко и е скъпо удоволствие. Често се налага да направите компромис с някой от параметрите. Също така, важно е да знаете, че универсален бинокъл няма.

Въпреки това личните ми предпочитания са следните: бинокъл 8х42, който е с широчина на полето 130 м, най-близка точка на фокуса около 2 м, тегло под 700 грама и сравнително добра осветеност.

Такъв бинокъл ще ви позволи да наблюдавате птици при сравнително ниско осветление и на близко разстояние, каквито са условията в гора. Също така, ще можете да наблюдавате птици на пределни разстояния, например докато следите миграция.

Допълнителна информация и съвети за това “Как да изберем бинокъл?” можете да намерите тук: www.birdwatching.com

Вижте различни модели бинокли на страницата на Opticron.bg

 


Вижте предлаганите модели бинокли и тръби на марката Opticron в електронния магазин тук.: бинокли, зрителни тръби, монокли, стативи и аксесоари.


[mp_tag_cloud]