Продължете към съдържанието

Новата тръба от Оптикрон MM4 ED

MM4 ED

MM4 ED

MM4 ED e новата компактна тръба на Оптикрон. Излязла на пазара само преди няколко седмици, тръбата е вече в България и достъпна за тестове.

На 11 Февруари 2017, се организирахме с малка група любители на птиците, за да тестваме тръбата в полеви условия. Затова, тук няма да обръщам внимание толкова на техническите спецификации, колкото на практичната част на ползване на тръбата. Посетихме района на Алдомировско блато до София, където сравнихме новия продукт с Кова TSN -1 с  фиксиран широкоъгълен окуляр 30х . Ковата е доста старо производство (1984), но все още има добри показатели със своите 82мм на външната леща и я ползвам постоянно. Оптикронът, който тествахме е ММ4 60 ED/45 – 60мм диаметър на външнната леща и широкоъгълния окуляр SDL v2 15-45x поставен под 45 градуса.

MM4 ED

тръба оптикрон MM4

Първите впечатления при контакт с продукта са неговите впечатляващо малки размери, което прави впечатление дори в опаковка си. Извън нея, се вижда гумираното покритие, което прави продукта удобен за хващане. Веднага се забелязват и двете колелца за грубо и фино фокусиране, които са от помощ при фокусиране в детайли или при лоши оптични условия.

тестове на новата тръба на Оптикрон ММ4

тестове на новата тръба на Оптикрон ММ4

Окулярът SDL v2 15-45х прави впечатления със своя голям диаметър съответстващ на тези за тръбите със стандартни размери. В резултат на този по-голям размер, той позволява много светло и широкоъгълно изображение.

Оптични качества

За адекватност на сравнението, направихме теста при увеличение 30х и при минимално и максимално увеличение на Оптикрона. Изображението му е кристално и светло с изключително реалистично предаване на цветовете, докато Ковата имаше видимо по-жълтеещо изображение. Имайки предвид, че денят не беше от най-светлите със 100% облачност в момента на теста, светлото изображение е от голямо предимство в полза на Оптикрона. При най-голямото увеличение за Оптикрона от 45х, не се забелязваха никакви вибрации, изображението изглеждаше все така ясно и полето оставаше видимо широко. По краищата не се забелязваха никакви аберации. Тези параметри правят тръбата подходяща за наблюдение дори на пределни разстояния по време на миграция или на водолюбиви птици. Близкият фокус е несравним, тъй като Оптикронът фокусира на 3.5м, а Ковата не можеше да фокусира под 6м. Този близък фокус е в полза за любителите на пеперуди и насекоми. По отношение на широчината на полето, и двете тръби имат еднакво широко поле с незначителна разлика в полза на Ковата.

ММ4 ED

тестове на новата тръба на Оптикрон ММ4

„Разликата е огромна! Двете тръби нямат нищо общо!“ каза един от присъствалите на полевия тест.

Най-голямото предимство на тръбата MM4 ED е нейното тегло и размери. Тръбата без окуляра тежи 730 грама равняващо се на стандартен бинокъл 8х42. Дължината и е 26см, позволяващо лесно опаковане във фото раница, когато това е нужно! Тези размери правят възможно ползването на тръбата дори и без статив в планината.

ММ4 ED

тестове на новата тръба на Оптикрон ММ4

Останалите модификации на тръбата са с размер 50мм на външната леща и прав окуляр. При окулярите, опциите са доста повече като има такива с фиксирано увеличение (13х, 17х, 18х, 23х, 57х, 72х), и „зум-ове“ (12-36х, 15-45х, 13-39х, 16-48х). Допълнително, човек може да си поръча водонепромокаем калъф в черен или зелен цвят.

Препоръчвам тръбата най-искрено!

 

Повече информация за продукта, включително цени и поръчки вижте тук.

 

6 коментара за “Новата тръба от Оптикрон MM4 ED”

  1. Чудесно представяне на нов продукт!
    интересно, какъв ли щеше да е ефекта ако е сравняван с Kowa от същия размер но съвременно производство ?

  2. Благодаря! Наистина би било интересно подобно сравнение. За съжаление, не разполагам с достъп до тръба на Kowa от същия компактен клас.

    1. На следващото Ви мероприятие бих могъл да предоставя за сравнение 3 модела на Kowa както и бинокли ….

  3. Pingback: Покана изложение “Наслука”: 26-29 Септември

  4. Pingback: Покана изложение "Наслука": 26-29 Септември - Birdwatching and Photography in Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *