Продължете към съдържанието

За птици из Арктическите ширини на Норвегия

Кога: 22-29 Юни 2024

Къде: Финмарк, Норвегия

Облечете се добре, защото потегляме на пътешествие из северните ширини на Норвегия! Северните ширини привличат с романтичната си отдалеченост! Огромни райони покрити с гори, езера и торфища се ширят докъдето ви стигне погледът. Тук е раят за огромни колонии морски птици и множество арктически видове.

Някои от ключовите птици, които ще целим да видим са тъпоклюната и дебелоклюната кайра, обикновения чистик, тънкоклюната кайра и дебелоклюната гагарка, сибирската сойка, копринарка, малката овесарка, лапландската овесарка, ястребовата сова, синьогушка, кайра, множество морелетници, тундрови и снежни яребици, обикновена тъпочовка, гребенчата гага и много други.

Тъпоклюни кайри

Районът, в който ще търсим видове е не безизвестният полуостров Варангер в най-северните части на Норвегия. Освен птици, можем да очакваме северни елени, лосове, кафяви мечки, белуги и други китоподобни.

Ден 1: 22 Юни

Първят ден ще прекараме в път. Ще се наложи да сменим 2-3 полета, докато достигнем до летище Киркенес: най-северното летище на Норвегия. От там, взимаме бус под наем и се насочваме до мястото за настаняване за първите ни 3 нощувки в района Пасвик.

Ден 2: 23 Юни

Първият цял ден ще изкараме в района на хотела, където можем да очакваме първите си желани видове: копринарка, северен певец, малка овесарка, обикновена тъпочовка, сибирски синигер, сибирска сойка, жалобна мухоловка, бойник и други. Няколко езера в района привличат интересни дъждосвирци като пепеляв брегобегач, а от сгушените езерца в горите ще чуваме ехото от гърленото обаждане на черногушия гмуркач! Един наистина незабравим спомен!

Ден 3: 24 Юни

Вторият ден ще бъде посветен отново на района, но в различна посока, в търсене на евентуално пропуснати видове и затвърждаване на наблюденията. Ще търсим отново обикновената тъпочовка, сибирската сойка, арктическият певец и още много други видове.

Ден 4: 25 Юни

Днес напускаме горите и долината Пасвик и се посвещаваме основно на морски видове птици. Ще се придвижим към следващата ни дестинация, където ще останем за 4 нощувки и където ще правим еднодневни преходи с автомобила.

Езерата по пътя са често място за гнездене на червеногушия гмуркач, а по крайбрежието можем да очакваме голям и сив брегобегач. В малките езерца покрай пътя често гнездят плоскоклюни листонози, а в затревените площи се виждат синьогушки, червеногуши бъбрици, остроопашати морелетници и лапландски овесарки. Много от видовете, които познаваме от България ще видите в невиждани от нас местообитания. Така например, белогушият дрозд гнезди на скали, а дъждосвирците кацат по дървета.

Целият район е изключително притегателен за мигриращи и скитащи видове и можем да очакваме страхотни изненади като например вилоопашата чайка. Пътят ни ще бъде съчетан с множество спирки и ще проверяваме всяко струпване на водолюбиви птици за така желаната гребенчата (кралска)  гага или жълтоклюн гмуркач.

Вечерта ще пристигнем в къщите ни за гости, където ще останем за 4 нощувки. От тук ще правим ежедневни лъчеви преходи с автомобила.

Ден 5: 26 Юни

Днешният ден ще е изключително вълнуващ особено за любителите на тъпоклюните кайри. Преди обяд ни предстои да посетим острова с хиляди морски птици, които са буквално на една ръка разстояние от нас. Ще се придвижим до острова с т.нар лодки зодиак, което ще отнеме около 10 мин.

На място можем да очакваме тъпоклюната и дебелоклюната кайра, обикновения чистик, тънкоклюната кайра и дебелоклюната гагарка, лапландска овесарка, блатна сова, морски брегобегач, жълтоклюно конопарче и още много други.

Можем да останем на острова колкото време пожелаем преди последният зодиак да ни върне обратно на брега. Ако имаме време, ще потърсим още от ключовите ни видове като полярна и ястребова сова и северния сокол.

Ден 6: 27 Юни

Днес ще навлезем във вътрешността на Национален парк Варангер където ще търсим основно планински видове: Бойници в местата за токуване, лапландска овесарка, полярна и брезова скатия, планински дъждосвирец, дългоопашат морелетник, снежна овесарка.

Ден 7: 28 Юни

Последният ден от нашето Арктическо пътуване ще бъде до най-северната точка на континентална Норвегия. Маршрутът преминава през плата и крайбрежия където ще търсим лапландски овесарки, гребенчата и обикновена гага, жълтоклюн гмуркач,  ледена потапница, полярна рибарка, и различни видове дъждосвирци и гъски.

Ден 8: 29 Юни

В зависимост от часа на нашия полет, може да се наложи ранно тръгване. Това обаче не бива да ви притеснява, защото тук ще бъде светло. Ще бъдем в периода на полярните нощи, когато ще можем да се наслаждаваме на среднощното слънце.

Метеорологични условия и облекло

Времето през юни може да бъде изключително променливо. През някои години температурите не падат под 15 градуса, а през други са максимум 15 градуса. Като цяло се пригответе за зимно време с необходимите шапки, ръкавици и водоустойчиви дрехи. Допълнителна инструкция ще бъде изпратена на записалите се.

Храна

Храната не е включена в обявената цена освен на първото място за нощувка, където имаме включена закуска. Всеки сам ще осигурява храната си като ще можем да купуваме от местни магазини или да си носите от България. Второто място за нощувка разполага с кухня, където можете да приготвяте топла храна.

Транспорт

Билети за самолет ще купим организирано за цялата група. Приблизителната цена на самолетен билет е около 600 евро. Транспортът на място ще бъде с един бус.

Минимален брой участници: 6

Максимален брой участници: 8

Краен срок за регистрация: 20 Януари 2024

Цена: 1500 лв

Какво включва цената:

  • Закуска за първите 3 нощувки;
  • Транспорт на място;
  • Застраховка;
  • Водач от България;

Какво не е включено в цената:

  • Самолетен билет. Очакваната цена е около 600 евро;
  • Нощувки на място. Общо около 480 евро;
  • Храна освен за първите 3 закуски по около 30 евро на ден;
  • Билет за птичия остров Хорноя и ползване на воден транспорт за достигане до мястото (60 евро).
  • Лични разходи;

Галерия:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *