Продължете към съдържанието

Бухали около София

  • от
Бухали

Бухали?

Бухали по време на средно зимното преброяване на водолюбиви птици? По-скоро след него, решихме да останем в малък семеен хотел в близост до територията на Бухал. Имах запитване от туроператорска фирма, която имаше интерес от клиент желаещ да види могъщата сова.

Пристигнахме в селото няколко минути преди слънцето да залезе и отидохме директно до мястото. Разкриваше се страхотна гледка над малка долина със малки скали. Постояхме няколко минути когато всички замлъкнахме. Бухалът се обади. И след това отново и отново. Сканирахме скалите дълго време, но без резултат. Въпреки че скалата беше малка, беше много трудно да локализираме птицата. Скоро се стъмни и се отказахме. Ще опитаме отново утре сутрин.

По изгрев вече бяхме на мястото. Беше красиво утро. Слънцето беше осветило върховете на Витоша и Рила, които се виждаха от тук.

бухали

още един изгрев

за бухали по изгрев

по изгрев

Бухали

Изгрев

Този път решихме да приближим скалите малко повече. Изкарахме около 3 часа на мястото, но птицата не се появи. В момента, в който решихме да тръгваме, той се обади. Но това беше всичко. Изпуснахме го отново. Е, беше време за препечени филийки и горещо кафе.

Все пак има още едно място в района, където исках да отидем и да проверим за Бухали. Мястото е малко трудно за достъп, тъй като скалите са в продължението на долина без много пътеки. Разходката там ни отне около 20 мин и беше доста заледено и опасно. Единствените птици, които видяхме бяха двойка Жалобни синигери и един Гарван. Сканирахме скалите известно време, но без резултат и се отказахме. Въпреки този резултат, беше важно да проверя това място, за да придобия представа за реалната ситуация в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *